недеља, 26. јун 2016.

Његошевци на Конференцији МАN 2016: Род и број

Ученици наше школе су учествовали на Конференцији МАN 2016: Род и број од 01. до 03.06.2016. године. Kонференцију ове године, организује Центар Е8, по шести пут. Она окупља експерте и експерткиње, који се у различитим областима свог рада, баве питањима рода, родне равноправности, ненасиља и промовисања позитивних друштвених вредности код омладине.

Дан 1
Панел “КО ЈЕ ПРАВИ МУШКАРАЦ У СРБИЈИ ДАНАС?”.
Млади одрастају у социјалном окружењу које има много елемената сукоба и насиља. Насиље у школама, на улицама, на спортским догађајима, према мањинама или неистомишљеницима било које врсте постало је готово свакодневна појава. Мушкарци, као очеви, пријатељи, доносиоци одлука, лидери, имају значајну улогу у борби против насиља и својим ангажовањем у друштву би требало да постану позитивни узори младих људи. Учесници: Зоран Кесић - новинар, водитељ, ТВ аутор, Марко Сомборац - аутор стрипова, графички дизајнер и илустратор, Драган Илић - новинар. Модераторка: Сузана Златановић - Луна Лу.

Дан 2
Први панел “РОД И БРОЈ”
Овогодишња конференција инспирисана је статистиком која указује на неједнаку расподелу моћи између мушкараца и жена. Причали су: Марина Благојевић, научна саветница у Институту за криминолошка и социолошка истраживања и Драган Кнежавић- Министарство рада, запошљавања, борачких и социјалних питања.
Други панел “ЗБИР И КОЛИЧНИК МУШКИХ ПРИВИЛЕГИЈА У ПАТРИЈАРХАТУ”
Сесија је била посвећена питањима: које привилегије уживају мушкарци у савременом, српском друштву, колико су их свесни и могу ли се оне употребити као оруђе за рад на разбијању родних стереотипа или оружје у борби за равноправност? Причали су Марко Величковић - активиста, Радојица Бунчић - оснивач Музеј насиља и Александар Грубаш - активиста.

Трећи панел “СЕНЗАЦИОНАЛНО САБИРАЊЕ: ЖЕНЕ СУ
ЉУДИ!”
Полазећи од познате крилатице: “Феминизам је радикална идеја о томе да су жене- људи”, на овој сесији постављено је питање због чега медији нису обавештени о овом “сензационалном открићу”? Сесија је посвећена третману жена у медијима, али и начинима на које медији обликују нашу свест, чинећи да жене доживљавамо као инфериорне, подређене, мање битне и изоловане припаднице друштва. На панелу су говорили Тамара Скоза - новинарка, Антонела Риха - новинарка, Роберт Чобан - власник издавачке куће “Color Press Group” и Ивана Петровић - новинарка.

Дан 3
Трећи дан конференције био је посвећен теми очинства и Супер татама! Удружење грађана "Гнездо" - Београд представио је своје активности и програме које развијају, с посебним нагласком на рад са очевима. Представљена је публикација "Очеви у свету данас: Стање на Балкану" која је развијена у оквиру пројекта "Дечаци и мушкарци као савезници у превенцији насиља и родној трансформацији на Западном Балкану" и регионалне "Супер тата" иницијативе, подржаних од стране CARE International Balkans , аустријске развојне агенције и Оак фондације. Социолог Др Драган Станојевић представио је своје ново истраживање под називом „Помаљање новог очинства кроз праксе очева у Србији“. На панел дискусији о ангажованом и одговорном очинству причали су Славимир Стојановић – дизајнер, Душан Чавић и Душан Шапоња - аутори емисија "Марка жвака" и "Циклотрон", Драган Станојевић - социолог и Милош Латиновић – писац и политиколог.

Нема коментара:

Постави коментар