среда, 9. март 2016.

"Мушкарчине" у Битеф театру у Београду

 

 
      Ученици 7. и 8. разреда наше школе су 5.2.2016. одгледали представу "Мушкарчине" у Битеф театру у Београду. Представа је организована након радионица за дечаке које су се бавиле темама као што су насиље, род, пол, родне улоге, сексуално насиље, етикетирање, моћ и односи, изражавање властитих осећања и друге. Након одржаног "М"тренинга-ангажовање младића у циљу промовисања родне равноправности и превенције насиља, одлучили смо да ученици погледају представу која ће им још ви...ше помоћи при осмишљавању вршњачке едукације у нашој школе и шире.
 

      У жељи да се уклопе у социјално прихватљиве матрице родног понашања, млади мушкарци раде многе ствари које су штетне по њихово физичко, али и психичко здравље. Друштво од њих очекује да своју мушкост докажу показивањем снаге, одлучности, храбрости, борбености и срчаности, која их често уводи у деструкцију и аутодеструкцију. Васпитани у култури у којој се мушко показивање емоција сматра за знак слабости, млади мушкарци своје емоције потискују и преиначују у деструктивне облике понашања. Ова представа има за циљ да укаже на тај проблем, али и да документује причу генерације рођене у току ратова на Балкану, генерације чији је систем вредности формиран у транзицији те је, сходно томе, конфузан и недовољно чврст.
 
 
     Након одгледане представе, ученици су имали заказан разговор са младим глумцима, који је потрајао још читав сат.Ученици/це су се распитивали о томе колико дуго је стварана представа, где су све била гостовања,какве су биле реакције у иностранству, како се осећају на позорници, да ли имају понекад трему, да ли верују у то што глуме и слично. Верујемо да овакве представе подстичу ученике у борби против вршњачког насиља, па ускоро организујемо одлазак на представу " Црвена" !
                                                                                                      

                                                                                               Тим за заштиту ученика од насиља









 

Нема коментара:

Постави коментар