недеља, 29. новембар 2015.

ГОДИШЊИ ПЛАН РАДА ЗА ШКОЛСКУ 2015-2016. ГОДИНУ
(на овом линку можете видети документ - Програм рада Тима за заштиту је од  121 стр. до 125 стр.)

Програм заштите ученика од насиља је скуп превентивних активности које подразумевају све оне активности које школа може да предузме да би се насиље спречило и умањило, као и начин праћења и мера интервенције које подразумевају активности које се предузимају када се насиље догоди. Циљеви су унапређивање безбедности ученика, повећање квалитета рада у установи, и, дугорочно, стицање вештина наопходних за конструктиван и ненасилан начин решавања будућих животних проблема.

Мере интервенције: 


На првом нивоу: активности преузима одељенски старешина, наставник, у сарадњи са родитељем, у смислу појачаног васпитног рада са одељенском заједницом, групом ученика и индивидуално.

На другом нивоу: активности предузима одељенски старешина у сарадњи са педагогом, психологом, Тимом за заштиту и директором, уз обавезно учешће родитеља, у смислу појачаног васпитног рада. Уколико појачан васпитнирад није делотворан, директор покреће васпитно- дисциплинки поступак и изриче меру, у складу са Законом.
На трећем нивоу: активности предузима директор са Тимом за заштиту, уз обавезно ангажовање родитеља и надлежних органа (центар за социјални рад, полиција...) Увек када је запослени починилац насиља, злостављања и занемаривања према ученику у установи, директор предузима мере према запосленом, у складу са законом, а према ученику мере за заштиту и подршку.


Унутрашња заштитна мрежа


Унутрашњу заштитну мрежу чине сви запослени и ученици школе. Прописане су улоге и одговорности запослених и ученика у школи на превенцији насиља:
Дежурни наставник -дежура у складу са распоредом -уочава и пријављује случај -покреће процес заштите детета (реагује одмах) у случају насилног понашања, користећи неку од стратегија -обавештава одељенског старешину, ПП службу -сарађује са Тимом за заштиту.
Одељењски старешина -уочава и пријављује случајеве насилног понашања и реугује одмах, обавештава ПП службу -учествује у процесу заштите ученика -резговара са учесницма насиља -информише родитеље и сарађује са њима -сарађује са Тимом за заштиту -прати ефекте предузетих мера -евидентира случајеве насиља и води своју докуметнацију -по потреби, сарађује са релевантним установама.
Тим за заштиту -уочава сличајеве насилног понашања -покреће процес заштите ученика, регује одмах -сарађује са одељењским старешинама и осмишљва и спроводи програме заштите и превенције вршњачког насиља, медијацију и повезује и оснажује све релевантне актере који се баве питањем превенције насиља.
Помоћно-техничко особље -дежура -прекида насиље -уочава и пријвљује случајеве насилног понашања Ученици -уочавају случајеве насилног понашања -траже помоћ одраслих -учествују у мерама заштите.
Ученици -уочавају случајеве насилног понашања -траже помоћ одраслих -учествују у мерама. заштите

Нема коментара:

Постави коментар